TARİHE SAYGISIZLIK BAŞKA NASIL OLUR Kİ?

DOĞU‘dan gelebilecek saldırılara karşı koymak amacıyla, boğazlara ve yollara hakim tepeler üzerine kurulan 21 tabyadan birisi olan Tafta Tabya ya da diğer bilinen adıyla Şahappaşa Kışlası, tarihi mekan özelliğini çoktan kaybetti ve otlağa dönüştü.
Askerlerin kontrolündeyken, özelliğini koruyan Tafta Tabya, bugünlerde kaderine terkedilmiş olmanın acısını ve hüznünü yaşıyor.
Tafta Köyü ile Köşk Köyü arasındaki bir tepe üzerinde; 1884 yılında yapımına başlanılan ve 10 yılda ancak tamamlanabilen, adını da, dönemin komutanlarından Şahap Paşa’dan alan tabyaya sahip çıkılması isteniyor.
Osmanlılar zamanında, Kuzey ve Kuzeydoğu’dan gelebilecek düşman saldırılarını engelllemek ve az ötesinde bulunan Karagöbek Tabya’ya destek sağlamak amacıyla yaptırılan Tafta Tabya’nın duvarında yazılı olan ve halen daha izleri bulunan, “Tarih Bir Milletin Aynasıdır” sözü, tabyanın son halini görenlerin yüzünde acı bir tebessüm oluşturuyor.
Tarihe sahip çıkma ve ecdadın bıraktığı emanetleri koruma adına kimsenin gayret göstermemesi ve hatta kılını bile kıpırdatmaya yanaşmaması eleştiri konusu oluyor. Erzurum Tabyaları’nın bir ikisi dışında neredeyse elden çıktığını belirten vatandaşlar, “Acaba tabyaların bir bölümü, örneğin Şahappaşa Kışlası gibi, zamana meydan okuyan yapılar, yerlerinden sökülerek, şehre yakın bir araziye taşınamaz, orada savaş eserleri meydanı oluşturulamaz mı” diye soruyorlar. erzhaber