SÖZÜ PALANDÖKEN’E GETİRDİK VE DEDİK Kİ…

ERZURUM‘da, Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden sonra, ikinci bir tıp fakültesi daha kuruldu. Yönetim merkezi Ankara’da bulunan Sağlık Bilimleri Üniversitesi’ne bağlı olarak kurulan ve kuruluş kararı Resmi Gazete’de de yayınlanan ikinci tıp fakültesi ile ilgili olarak erzurumdanhaberler.com’a değerlendirme yapan Sağlık eski Bakanı Prof. Dr. Recep Akdağ, bu fakülte ile birlikte Şehir Hastanesi’nin çok daha özellikli ve işlevsel hale geleceğine inandığını kaydetti.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın onayı ile kurulan ve kuruluş kararı Resmi Gazete’de yayınlanarak kesinlik kazanan ikinci tıp fakültesinin Erzurum’a hayırlı olmasını dileyen Prof. Dr. Recep Akdağ, bu fakültenin, geçtiğimiz yıllarda faaliyete geçen Sağlık Bilimleri Üniversitesi’ne bağlı olarak hizmet vereceğine dikkati çekti.
AĞIRLIĞI PALANDÖKEN’E VERDİK
“‘Erzurum’a ikinci tıp fakültesi” haberinin duyulmasından sonra aradığımız Erzurum Milletvekili Prof. Dr. Recep Akdağ ile “tele söyleşi” gerçekleştirdik. Ağırlığını daha çok Palandöken Devlet Hastanesi ile ilgili konuların oluşturduğu söyleşide, hastanenin geleceği ile ilgili fikir alışverişinde bulunduk.
Erzurum’da yapımı tamamlanarak hizmet vermeye başlayan Şehir Hastenesi’ni, “eğitim hastanesi”ne dönüştürecek olan tıp fakültesinin onayını veren Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a, Erzurumlular adına müteşekkir olduğunu belirten Recep Akdağ, 400 bin metrekare kapalı alana sahip, toplamda bin 200 yataklı Şehir Hastenesi’nin ihtiyaç duyduğu akademik kadroların, yakın bir gelecekte bu fakülte aracılığıyla temin edileceğine işaret etti.
ATATÜRK ÜNİVERSİTESİ İLE ORTAK
“Yeni fakültenin öğrencileri nerede eğitim görecek?” şeklindeki sorumuza, “Atatürk Üniversitesi’nde, diğer tıp fakültesinin öğrencileri ile birlikte ilk üç yıl ortak eğitim alacaklar” cevabı veren Prof. Dr. Akdağ, öğrencilerin geri kalan eğitim sürecini kendi fakültelerinde (Şehir Hastanesi’nde) tamamlayacaklarını, bu zaman içinde de ihtiyaç duyulan eksiklerin giderilme fırsatı bulunacağını söyledi.
Şehir Hastanesi’nin gerek Erzurum, gerekse bölge açısından son derece önemli ve görkemli bir yatırım olduğu gerçeğinden yola çıkarak, Sağlık eski Bakanı Akdağ’a, “Böylesine önemli bir hastanenin altyapı eksikleri olduğu ortada. Hasteneye insanları ulaştıracak yolun yapımına daha yeni başlanıldı. Yaklaşık 5 bin çalışanı bulunan hastanenin kapalı garajının da ihtiyacı karşılamayacağı şimdiden gözüküyor. Özellikle otopark konusunda yaşanması muhtemel sorunlar nasıl giderilecek?” şeklinde bir başka soru daha yönelttik, bu arada, suit odaları bulunan, turistik otelleri imrendirecek kalitedeki hastanenin mutlaka yakın ülkelere, özellikle Türk Cumhuriyetleri’ne yönelik hizmetler vermesinin çok daha akılcı bir yöntem olacağını ifade ettik.
ESKPRES SEFERLER DÜZENLENECEK
Çat Yolu’nda olması gereken çalışmaların, idari birtakım tıkanıklıkların yaşanmasından dolayı geç başladığını ama hızla sürdüğünü belirten Recep Akdağ, trafik yoğunluğunu azaltmak için, Büyükşehir Belediyesi’nin belli merkezlerden gün boyu hastaneye ekspres otobüs seferleri düzenleyeceğini belirtti, bu konuda gerekli hazırlıkların yapıldığını vurguladı.
İLAVE OTOPARK YAPILIR
Mevcut otoparkın oluşacak yükü kaldıracağına inandığını belirten Akdağ, “Kapalı otopark ihtiyaca cevap vermez ise, yan tarafta boş yerler var. Oralar açık otopark olarak düzenlenebilir. Hastanenin dışa açılması fikrine ben de sıcak bakıyorum. Arap ülkelerinden bize, Erzurum’a kimse gelmez ama başta Azerbeycan ve İran olmak üzere yakın coğrafyamızdaki tüm ülkelerden, hatta inadı bırakmaları halinde Ermenistan’dan bire Erzurum’a çok sayıda hasta gelir, zaten gelenler de var” diye konuştu.
PALANDÖKEN KAPATILMASA İYİ OLUR
Erzurum’un önemli sağlık merkezlerinden birisi olan ve şehrin yükünü uzun yıllardan beri sırtlanan Palandöken Devlet Hastanesi ile ilgili olarak yaptığımız “Kapatılmasa iyi olur, gerekirse güçlendirilsin. Vatandaşın çoğu da yürüme mesafesindeki bu hastanenin kapatılmasını istemiyor. Bir vatandaş olarak biz de aynı görüşteyiz” şeklindeki değerlendirmemize Akdağ, “Hastanenin binası çok eski ve depreme dayanıklı değil. Bunun için kapatılmalı. Bina güçlendirilebilir. Ama astarı yüzünden pahalıya patlar. Kaldı ki, zaten bu tarafta her şeyi ile mükemmel bir modern hastane binası var. Hele yolun yapımı da tamamlansın. İnsanlar üç bilemedin beş dakika içinde Şehir Hastanesi’ne ulaşır ve ihtiyaçlarını buradan karşılar” karşılığı verdi.
DAYANIKLILIK TESTİ YAPILSIN
Kendisine iletilen bilgilerin teyit edilmeye, onanmaya muhtaç olduğunu hatırlattığımız Recep Akdağ’dan, bir basın mensubu olarak değil, o hastaneden hizmet almayı sürdüren bir “sade vatandaş” olarak, “Binanın deprem ölçümleri yeniden yaptırılsın, sonuçlar da kamuoyu ile paylaşılsın” talebinde bulunduk. Bu talebimize “Elbette olur” karşılığı veren Akdağ, konuyu Erzurum Valisi Okay Memiş’e ileteceğini, gerekli inceleme ve kontrollerin yapılması için ricada bulunacağını kaydetti.
YÖK BAŞKANI VE ÜYELERİNE TEŞEKKÜR
İkinci tıp fakültesinin Erzurum’a kazandırılmasında katkısı bulunan YÖK Başkanı Yekta Saraç ve YÖK Genel Kurulu Üyeleri ile Sağlık Bilimleri Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Cevdet Erdöl’e teşekkür eden Akdağ, “Fakülteye dekan atanacak. Ancak, hastane yönetiminden, Mahmut Bey’den (Avcı) memnunuz. Elbet orada da yeri ve zamanı geldiğinde yeni görevlendirmeler, atamalar olacak. Hastane binasını son gelişimde Vali Bey iye birlikte dolaştık. Az zamanda çok işler yapılmış. Gördüklerimden mutluluk duydum. Hastanenin 4 bloğundan birisi tamamen pandemi hastanesi olmuş, tecrit edilmiş. Diğer bloklarda hizmet yürüyor. Ben hem şehir hastanesi ve hem de ikinci tıp fakültesinin Erzurum’a hayırlı olmasını diliyorum” dedi. erzhaber