SIRADA RABİA ANA TÜRBESİ Mİ VAR?

YAKUTİYE Belediyesi tarafından sürdürülen kentsel dönüşüm çalışmaları kapmasında, kimseye sorulmadan, vatandaşın görüşü alınmadan, “keyfi” şekilde verilen yıkım kararlarına tepkiler çığ gibi artarak çoğalırken, adını bulunduğu mahalleye veren Rabia Ana Türbesi’nin de “ortadan kaldırılacak” eserler arasında bulunduğu öne sürüldü.
Tarihçi ve Kültür Adamı Muzaffer Taşyürek’in araştırmalarına göre, XIII Asır’da yaşadığı tahmin edilen Rabia Hatun, “İlk Türk kadın şairimiz”dir. Hayatı ve eserleri hakkında kesin bilgisi bulunmayan Rabia Hatun’un Erzurumlu olduğu bilinmektedir.
Konuyla ilgili araştırmasında Erzurum’u, “Coğrafi konumu itibariyle, yukarı Doğu Anadolu’nun en çok felaketlere ve istilalara uğrayan şehri” olarak tanımlayan Taşyürek, “Savaşlar, eşsiz bir çok abide ve maddi eserlerin imhasına, yıkılıp, yakılmasına sebep olmuştur” demekte, bu yıkımdan, zaman içerisinde Rabi Ana Türbesi’nin de payına düşeni aldığını ifade etmektedir
Halk arsında (Rabia Ana -Raiba Hatun -Sultan Rabia Hatun -Şair Rabia -Sultan) isimleriyle de anılan Rabia Hatun’un, Selçuklu sultanlarından Rüknettin Şah’ın karısı veya kızı olduğu tahmin edilmektedir.
Günümüzde, çevresinde bulunan bütün binalar kentsel dönüşüm nedeniyle yıkıldığı için ortada kalan Rabia Ana Türbesi’nin de, tıpkı diğer tarihi yapılar gibi, ortadan kaldırılacağını duyduklarını belirten mahalleliler, bu yıkım furyasına “dur” denilmesini istedi, “Eserlerimize dokunulmasın” diyerek, Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu’na mesaj gönderdiler. erzhaber