MÜJDEYİ RECEP AKDAĞ VERDİ

KIŞ aylarında Erzurum Havalimanı’nda sis nedeniyle yaşanan sorunları asgari düzeye indirecek bir sistemin kurulması için çalışmalara başlandığı bildirildi.
Konuyla ilgili olarak yazılı bir açıklama yapan Başbakan Yardımcısı Recep Akdağ, Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan ile yaptığı görüşme sonucunda, Erzurum Havalimanı’nda kullanılan sistemin, CAT 2 kategorisinden CAT 3 kategorisine geçilmesini kararlaştırdıklarını bildirdi.
Yeni sisteme geçildiği takdirde uçakların rötar yapmaları asgari düzeye inecek.
2016’DA CAT 2 SİSTEMİNE GEÇİLMİŞTİ
Başbakan Yardımcısı Akdağ ve Erzurum milletvekillerinin girişimleriyle birlikte, 20 Aralık 2016 yılında CAT 1 sisteminden CAT 2 sistemine geçilmişti. CAT 1 sisteminde uçakların havalimanına inebilmesi için 800 metrelik bir yatay görüş mesafesi gerekiyordu. CAT 2 sistemine geçince yatay görüş mesafesi gereği 2016 yılında 350 metreye düşmüştü. Son yapılacak yatırım ile bu mesafe mümkün olan en az seviyeye düşecek. CAT 3 sistemine geçiş sürecinde ana pistte de gerekli iyileştirmelerin yapılması için çalışmalara başlanacak.
ULAŞIM SORUNU ORTADAN KALKACAK
Erzurum Havalimanı’nda, kurulacak CAT 3 sistemiyle görüş mesafesinin düşük olduğu sisli havalarda bile uçakların piste inebilmesi amaçlanıyor. Özellikle kış aylarında sis nedeniyle görüş mesafesi düşüyor ve Erzurum Havalimanı’nda aksama ve rötarlar yaşanıyordu. Bu durum ilde kış turizmi başta olmak üzere ticari ve sosyal hayatını olumsuz etkiliyordu. Yeni sistem ile yaşanan aksaklıkların ortadan kaldırılması hedefleniyor.
…….
CAT SİSTEMİ NEDİR:
Uçaklar CAT1, CAT2, CAT3 iniş sistemlerine sahiptirler. Buna bağlı olarak havalimanları da bu kategorilerde sistemlere bağlı olarak ayrılmaktadır. Bu sistemi kullanacak olan pilotların da bu sistem üzerine eğitim almış olması gerekmektedir. Tüm bu kriterler sağlandığında CAT ile iniş yapılabilmektedir.
CAT1: Günümüz teknolojisi ile neredeyse bütün sivil hava taşımacılığı uçaklarında bulunan sistemdir. Yatay görüş mesafesinin (Runway Visibility Range – RVR) 550 metre ve dikey görüş mesafesinin (Decision Height – DH ) en fazla 200 feet olması gerekmektedir. Bu koşullarda pilot CAT1 inişine karar verebilmektedir.
CAT2: Bu inişin gerçekleşmesi için yatay görüş mesafesinin (RVR) 300 metre ve dikey görüş mesafesinin (DH) 100 feet olması gerekmektedir. Bu koşullarda pilotun CAT2 inişine karar vermesiyle iniş gerçekleşebilmektedir.
CAT3 sistemi 3 kısıma ayrılmıştır. Görüş mesafesinin çok az olduğu durumlar 3 kısımda incelenmiş ve CAT3a, CAT3b, CAT3c olarak adlandırılmıştır.
CAT3a: Dikey mesafenin 100 feet’e kadar düştüğü durumlarda ve yatay görüşün 200 metre olduğu durumlarda kullanılabilir. Türkiye’de CAT3a sisteminin aktif olarak kullanıldığı bir meydan yoktur. İlk olarak Esenboğa Havalimanı’na kurulacağı DHMI tarafından belirtilmiştir. erzhaber