MUHTEŞEM ŞEHRİN BÜYÜK GELENEĞİ
ERZURUM’UN ZENGİN AMA ÜZERİ TOZLU KÜLTÜR HAYATINA PROJEKTÖR TUTMAK AMACIYLA BAŞLATTIĞIMIZ ÇALIŞMALARDAN BİR YENİSİNİ DAHA ENVANTERİMİZE EKLEDİK. İSLAM ŞEHİRLERİ ARASINDA SADECE ERZURUM’DA, “BİR ÇOCUK BAYRAMI” ŞEKLİNDE GERÇEKLEŞEN ARAFALIK GLENEĞİNDE BİLMEDİKLERİNİZİ BURADA BULACAKSINIZ.

ESKİ tek katlı, toprak damlı bazısı bahçeli olan evlerin kentsel dönüşüme kurban edilmediği, herkesin biri birini tanıdığı, komşuluk ilişkilerinin akrabalık derecesinde ve belki daha kuvvetli olduğu, dini bayramların da tatil olarak görülmediği, bayram gibi, özüne ve ruhuna uygun şekilde kutlandığı yıllarda, Erzurum’u özellikli kılan alışkanlıklar arasında çocukların arafalık toplama geleneği de ön planda tutulurdu.
Teravih namazı sonrasında okunan işfelana duası, 500 yıldan beri süregelen bin bir hatim uygulaması, akşam hariç diğer dört vakitte ezanların ardından İslam Peygamberi Hazreti Muhammed Aleyhisselam’a selatuselam gönderilmesi gibi, sadece Erzurum’da uygulanan, bu şehri ayrıcalıklı, özel ve güzel kılan alışkanlıklardan birisi de hiç şüphesiz arafalık geleneğidir.
Ramazan ve Kurban Bayramı’ndan bir gün önce “arefe” diye bilinen o anlamlı günün öncesinde, evlerin bayramlık ihtiyaçları görülürken, evin kadınları tarafından alınması gereken malzemeler listesine mutlaka kabuklu fıstık, fındık ve ceviz gibi yemişler de eklenirdi.
HABERİN TAMAMI İÇİN TIKLAYIN İZLEYİN