HEYECAN UYANDIRAN GÜLLE

YAKLAŞIK iki yıl kadar önce, tünel çalışmaları sırasında tesadüfen ortaya çıkarılan ve Erzurum Müze Müdürlüğü’nde koruma altına alınan mancınık güllesi, Moğollar’ı heyecanlandırdı.
İki yıl kadar önce, Erzurum Müze Müdürlüğü’ne, Aziziye İlçesi’ne bağlı Toprakkale Köyü’nde sürdürülen tünel kazısı sırasında 3 adet topa benzer iri kayalar bulunduğu bilgisi ulaştırıldı.
Gelen bilgi üzerine harekete geçen uzmanlar, sözü edilen kazı mahallinde ortaya çıkartılan ve mancınık güllesi olduğu anlaşılan kayalardan sadece birisinin sağlam olduğunu tespit etti ve zor şartlar altında kamyona yükleyerek Müze’ye getirdi, koruma altına aldılar.
Yapılan incelemelerde kayanın, orta çağda Moğollar tarafından kullanılan mancınık güllelerinden birisi ve bugüne kadar elde edilenlerinin de en büyüğü olduğu anlaşıldı. Moğollar tarafından kullanıldığına kanaat getirilen gülle, Müze Müdürü Hüsnü Genç’e sonraki aylarda “elçilik beratı” ödülü de getirdi.
Moğollar, dünyada bir eşi daha bulunmayan, bir metre çapında, tahminen iki ton ağırlığında olan gülleyi, milli bayram kutlamalarında sergilenmek amacıyla “ödünç olarak” ülkelerine götürmek istediklerini ilgili birimlere ilettiler.
Gerekli izni alan Moğollar, pandemi nedeniyle gülleyi Moğolistan’a götürme işini ötelemek zorunda kaldılar. Müze Müdürü Hüsnü Genç, görünürde bir kaya parçası gibi değerlendirilen mancınık güllesinin, Erzurum ile Moğolistan arasında dostluk köprüsünün kurulmasına neden olduğuna dikkati çekti, “Güllenin sergilenmesi halinde bu dostluğun daha sağlam ayaklar üzerine oturacağını tahmin ediyorum” dedi. erzhaber