MİLLİ KÜLTÜRÜ BEKLEYEN TEHLİKE

KÜLTÜR, sanat, edebiyat gibi alanlarda yaşanan erozyon ve olumsuzluklardan halk oyunları da payına düşeni fazlasıyla alıyor.
Ömrünü Erzurum kültürünün bozulmaması, Dadaş’ın barının ayakta kalması, oyunların unutulmaması ve yaygın şekilde usulüne uygun olarak oynanması için harcayan Erzurum Kültür ve Turizm Derneği’nin (EKTUD) önceki Başkanı Suat Kılınboz, son yıllarda halk oyunları yarışmalarını katılımın ciddi anlamda düşüş kaydettiğine dikkati çekti, “Artık podyumda, sahnelerde eski kalabalık ekiplerin onda birini bile bulmak ve görmek mümkün değil” değerlendirmesi yaptı.
GEREKEN ÖNEM VERİLMİYOR
Konuyla ilgili olarak sosyal medya üzerinden görüşlerini aktaran Suat Kılınboz, yöneticilerin halk oyunlarına gereken önemi vermediğini savundu, çoğu yöneticinin “olmasa da olur” mantıksızlığı ile hareket ettiğine dikkati çekti. “Son yıllarda yapılan halk oyunları yarışmalarında katılım sayısı çok düşük. Öyle ki, geçmiş yıllara oranla, sayı onda biri bile değil. Hatta birçok ilde ekip olmadığından yarışma yapılmadığına veya tek ekibin olduğuna sık rastlar olduk” diyen Kılınboz, değerlendirmelerini şöyle sürdürdü:
YARIŞMA TARİHLERİ İYİ BELİRLENMELİ
“- Halbuki halk oyunları hem iyi bir spor, hem de yerli ve milli kültürümüzdür. Böyle giderse oyunlar unutulacak ve gelecek kuşaklara da aktarılamayacaktır. Okullararası yarışmaların aralık veya ocak aylarında yapılmasından dolayı, ekip hazırlamaya zaman yetmemektedir. Yarışmaların mart ayında yapılması ekiplerin daha iyi hazırlanmasına ve hem de yarışmalarda güzel ekiplerin izlenmesine imkan sağlayacaktır.”
Ekonomik sıkıntılardan dolayı müzisyen giderlerinin karşılanamadığını, kostüm bulmakta sıkıntılar yaşandığını bildiren Kılınboz, sözlerini şu sözlerle noktaladı:
BİRİNCİ OLAMAYIZ KORKUSU
“- Kulüp yarışmalarında; Halk Oyunları Federasyonu’nun delege sisteminden kaynaklanan sıkıntılar ekiplerde ‘yarışmaya katılsam da birinci olamam’ korkusu yaşatıyor. Böyle olunca da yarışmalara katılım istenilen düzeyde olmuyor. Federasyonun tecrübeli yönetimi, kulüplerin akıllarındaki bu ön yargıyı ve endişeyi ortadan kaldırmalı, grup ve final yarışmalarına katılan ekiplere hakettikleri ödenekler nakit olarak ödenmelidir. Sorun ve sıkıntılar böyle devam ettiği müddetçe yakın bir gelecekte halk oyunu oynayacak ekip kalmayacak, dolayısıyla kültürümüzün önemli bir ayağı sakat kalacaktır.” erzhaber
Millet acından ölüyor aç ayı bile oynamaz