KAPI SKANDALI NASIL SONUÇLANDI?

YAKLAŞIK üç yıl kadar önce, Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu’nun da onayı alınarak Aziziye Tabyası’nda yaptırılan, ancak bir süre sonra “şiddetli fırtına” yüzünden yıkıldıkları söylenen kapılarla ilgili nasıl bir karara varıldığı, sorumluları hakkında soruşturma açılıp-açılmadığı merak konusu oldu
BÖYLE YAPILDILAR
Kent merkezine yaklaşık 5 kilometre mesafedeki Topdağı’nda bulunan Aziziye Tabyaları’na 2017 yılının yaz aylarında kemerli süs kapıları yapıldı.
Birisi Topdağı’nın Güneydoğu’suna, diğeri de Kuzeybatı köşesine kondurulan, yanlarına da “sembolik” şehir mezarları sıralanan kapılar hem ilgi çekti, hem şaşkınlıkla karşılandı.
YERLE BİR OLDULAR
“Kenar süsü” mantığıyla yaptırılan ve tarihi mekanın dokusuyla uyum sağlamayan iğreti kapılar birkaç ay sonra yıkıldı; kapıların şiddetli fırtınaya dayanamadığı, bu nedenle yıkıldığı açıklandı.
erzurumdanhaberler’in özel olarak “Ruslar da basmadı ama… Tabyalar’a kapı yaptılar, ikisi de yıkıldı. Skandalın böylesi” başlıklarıyla duyurduğu haber, kamuoyunda, özellikle sosyal medyada ilgiyle karşılandı.
UYARI LEVHALARI DİKİLDİ
Konunun mahkemeye intikal etmesi nedeniyle, kapı enkazlarının bulunduğu noktalara, üzerlerine “Dikkat yaklaşmayınız… Yıkılan aziziye-2 Şehitliği Giriş Kapısının Mahkeme Süreci Devam Ettiğinden Alana Girmek YASAKTIR” uyarı yazılı tabelalar dikildi.
SIR GİBİ SAKLANDI
Erzurum tarihinin “sembol” mekanlarından olan tabyalarda yaşanan skandalın nedenleri sır gibi saklandı ve kamuoyu ile paylaşılmadı.
Üzeri küllenen kapı skandalını Orman Su İşleri Bölge Müdürlüğü’ne hatırlatalım ve mahkemenin nasıl bir karar verdiğini, “utandıran olayı unutmadığımızı” kanıtlamak amacıyla soralım istedik. erzhaber