GIDA FUARINA İRAN DAMGASI

ERZURUM‘da bu yıl birincisi açılan Yöresel Ürünler Gıda Fuarı’na, işini ciddiye alan ve tanıtım adına çok ilginç sayılabilecek ürünleri vatandaşın beğenisine sunan İran ekibi damgasını vurdu ve herkesten tam not aldı.
Recep Tayyip Erdoğan Fuar Merkezi’nde “ilk defa” açılan Yöresel Ürünler Gıda Fuarı’na ilgi yoğun oldu.
İLK GÜN YOĞUN İLGİ OLDU
Vali Okay Memiş ve Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen’in yanısıra Atatürk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ömer Çomaklı, TOBB Yönetim Kurulu Üyesi ve Aydın Ticaret Odası Başkanı Hakan Ülken, Türkiye Perakendeciler Federasyon (PERDER) Başkanı Ömer Düzgün, Erzurum Ticaret ve Sanayi Odası (ETSO) Yönetim Kurulu Başkanı Lütfü Yücelik ile Erzurum Ticaret Borsası (ETB) Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Oral’ın katıldığı ve konuşma yaptıkları fuar, 20 Ekim tarihine kadar açık tutulacak.
YENİ BİR ADIM
“Bugün bir başlangıç adımı attık” diyen TÜYAP Anadolu Fuarları Genel Müdürü Cihat Alagöz, bilgi ve tecrübenin paylaşıldığı platformların uzun soluklu olacağını hatırlattı, etkin iş bağlantılarının kurulması halinde, atılan adımların giderek büyüyeceğini ifade etti.
TOPLU ALIM-SATIM YAPMAK LAZIM
Yapılan konuşmaların ardından Pasinler Ticaret Odası standını Borsa Başkanı Hakan Oral ile birlikte ziyaret eden TOBB Yönetim Kurulu Üyesi Hakan Ülken, Erzurum’un bu tür fuarlarla önemli yerlere geleceğini belirtti. Fuarların toplu alım yapan müşteriler ile üreticileri buluşturduğunu, bu misyonu yerine getirmesi halinde Erzurum’da açılan Yöresel Ürünler Gıda Fuarı’nın da uzun soluklu olacağına inandığını söyledi.
YARI YARIYA UCUZ
Toplamda bölgeden 52 coğrafi ürüne sahip işletmenin katıldığı fuara İran standı damgasını vurdu. Çok sayıda vatandaşın, satışa sunulan ürünleri ilgiyle izlediği İran standında, kilosu 20 bin liradan satışa sunulan, ama gram işi satılan safran dikkati çekti.
KENDİ TARLASININ ÜRÜNÜ
İran’ın Horasan Bölgesi’nde, kendi arazisinde ürettiği safranı arkadaşı Lokman Ziani ile birlikte Erzurum’a getiren Gaffar Molla Muhammed, ürünün gramını 20 liradan satışa sundu. Bir yandan, aktarlarda gramı 30-35 lira arasında değişen safranı, küçük terazilerinde gram gram tartarak satışa sunan Zianı ve Molla Muhammed, diğer yandan da “bu ne, ne işe yarıyor” sorularına yarım yamalak Türkçeleri ile cevap yetiştirmeye çalıştılar.
SANATEVİ GİBİ
İran İslam Cumhuriyeti’nin çalışkan ve üretken Başkonsolosu Dr. Sajad Soltanzadeh’in özel çabasıyla “tanıtım fuarı”nden çok, sanatevine dönüşen standı, fuarın ilk gününde çok sayıda vatandaş ziyaret etti. Her biri tabloyu andıran ipek halıları, özel hazırlanmış tanıtım katalogları, kendilerine özgü yiyecek ve içecekleri ile işi ne kadar ciddiye aldıklarını gözler önüne seren Başkonsolos Soltanzadeh, her iki ülke arasındaki işbirliği imkanlarının mutlaka araştırılıp, değerlendirilmesi gerektiğini bir kez daha yineledi.
LOKMAKİ’Yİ MARKA YAPIYOR
Fuarın bir başka ilgi çeken reyonu da Lokmaki oldu. Erzurum’da reklam, grafik, tasarım türü işlerle uğraşırken, bir anda gıda sektörüne hızlı bir geçiş yapan Türkeli Medya’nın genç patronu Mükremin Emeç, işini ne kadar önemsediğini, tutumu ve davranışlarıyla ortaya koydu.
Bayi ağını genişletmek için farklı yollar deneyen, geçtiğimiz günlerde İstanbul’da açılan “bayim olur musun?” fuarında yeni iş bağlantıları kuran Emeç, reyona uğrayan konuklarına tatlı ikram ederken, kendileriyle fotoğraf çektirmeyi de ihmal etmedi.
Lokmaki’yi uluslararası bir marka haline getirme niyetinde olan, bu bağlamda yurtdışı bağlantılar da kurmak istediğini belirten Mükremin Emeç, yakın bir gelecekte hem Amerika’da ve hem de Dubai’de bayilik zincirleri oluşturabileceklerini belirtti, “Gelişmeler iyi yönde gidiyor, bizi izlemeye, bu arada ürünlerimizi de tatmaya devam edin” diye konuştu. erzhaber