ERZURUM’DA EVLENME VE BOŞANMA RAKAMLARI AÇIKLANDI!

Türkiye istatistik Kurumu (TUİK), geçtiğimiz yılın evlilik ve boşanma istatistiklerini açıkladı. Erzurum’da evlenme ve boşanmalar bir önceki yıla göre azaldı.
ERZURUMDANHABERLER / GÜNCEL – Türkiye istatistik Kurumu (TUİK), geçtiğimiz yılın evlilik ve boşanma istatistiklerini açıkladı. Erzurum’da evlenen çiftlerin sayısı 2015 yılında 5.830 iken 2016 yılında yüzde 8 daha azalarak 5.467 oldu.
Kaba evlenme hızının 2016 yılında en yüksek olduğu il, binde 10,19 ile Kilis oldu. Bu ili binde 8,78 ile Aksaray, binde 8,74 ile Şanlıurfa ve Adıyaman izledi. Kaba evlenme hızının en düşük olduğu il ise binde 5,07 ile Gümüşhane oldu. Bu ili binde 5,51 ile Bayburt, binde 5,59 ile Tunceli izledi.
Erzurum’da Boşanmalar Azaldı
Ortalama ilk evlenme yaşı, ülke genelinde 2016 yılında erkekler için 27,1, kadınlar için 24 oldu. Erkek ile kadın arasındaki ortalama ilk evlenme yaş farkı ise 3,1 yaş olarak gerçekleşti. Ortalama ilk evlenme yaş farkının en yüksek olduğu il 4,7 yaş ile Kars oldu. Bu ili 4,3 yaş ile Ağrı, 4,2 yaş ile Bitlis, Ardahan ve Iğdır izledi. Ortalama ilk evlenme yaş farkının en düşük olduğu il ise 2,4 yaş ile Karabük oldu. Bu ili 2,5 yaş ile Şırnak ve Kastamonu izledi.
Erzurum’da ise ilk evlenme yaşı erkeklerde 26,8 kadınlarda 23,1 olarak kaydedilirken yaş farkı ise 3,7 oldu. Verilere göre kaba boşanma hızında 33. sırada yer alan Erzurum’da boşanma sayısı 420 olarak kaydedildi. Bir önceki yıl bu rakam 541’di.
Ortalama ilk evlenme yaş farkının en yüksek olduğu il Kars oldu
Ortalama ilk evlenme yaşı, 2016 yılında erkekler için 27,1, kadınlar için 24 oldu. Erkek ile kadın arasındaki ortalama ilk evlenme yaş farkı ise 3,1 yaş olarak gerçekleşti. Ortalama ilk evlenme yaş farkının en yüksek olduğu il 4,7 yaş ile Kars oldu. Bu ili 4,3 yaş ile Ağrı, 4,2 yaş ile Bitlis, Ardahan ve Iğdır izledi. Ortalama ilk evlenme yaş farkının en düşük olduğu il ise 2,4 yaş ile Karabük oldu. Bu ili 2,5 yaş ile Şırnak ve Kastamonu izledi.
Yabancı gelinler arasında Suriyeli gelinler ilk sırada yer aldı
Yabancı gelinlerin sayısı 2016 yılında 22 bin 583 olup toplam gelinlerin %3,8’ini oluşturdu. Yabancı gelinler uyruklarına göre incelendiğinde, Suriyeli gelinler (6 bin 495 kişi) %28,8 ile birinci sırada yer aldı. Suriyeli gelinleri %11,7 ile Alman gelinler (2 bin 644 kişi) ve %9,6 ile Azerbaycanlı gelinler (2 bin 170 kişi) izledi.
Yabancı damatlar arasında Alman damatlar ilk sırada yer aldı
Yabancı damatların sayısı 2016 yılında 3 bin 777 olup toplam damatların %0,6’sını oluşturdu. Yabancı damatlar uyruklara göre incelendiğinde, Alman damatlar (bin 338 kişi) %35,4 ile birinci sırada yer aldı. Alman damatları %10 ile Suriyeli damatlar (377 kişi) ve %7,7 ile Avusturyalı damatlar (291 kişi) izledi.
Kaba boşanma hızının en yüksek olduğu il, binde 2,63 ile İzmir oldu
Kaba boşanma hızının 2016 yılında en yüksek olduğu il, binde 2,63 ile İzmir oldu. Bu ili binde 2,55 ile Muğla, binde 2,46 ile Antalya izledi. Kaba boşanma hızının en düşük olduğu iller ise binde 0,15 ile Hakkari ve Şırnak oldu. Bu illeri binde 0,23 ile Siirt, binde 0,25 ile Muş izledi.
Boşanmaların %39,1’i evliliğin ilk beş yılı içinde gerçekleşti
Boşanmaların 2016 yılında %39,1’i evliliğin ilk 5 yılı, %21’i ise evliliğin 6-10 yılı içinde gerçekleşti. Kaynak: erzurumportalı