EKMEK UCUZ AMA NE KADAR SAĞLIKLI

ERZURUM‘da fırıncılar arasında yeniden alevlenen ve giderek büyüyen rekabet, ekmeğin fiyatını daha aşağılara çekerken, bu defa da “Fiyatta yapılan indirim, ekmeğin kalitesini etkiler mi, soframızdaki ekmek ne kadar kaliteli ve sağlıklı?” sorularını akıllara getirdi.
Son zamanlarda düşen satışların yaşattığı finansal darlıktan çıkış yolunu, “öldüren rekabete” girmekte bulan fırıncılar, 1 lira 25 kuruşa satılan ekmeğin fiyatını önce bir liraya, ardından 90 kuruşa, derken 75’e ve hatta 60 kuruşa kadar düşürdüler.
ÇAREYİ REKABETTE BULUYORLAR
Kendi aralarında yaşadıkları sektörel sorunlardan aşma yöntemini, kaliteyi artırıp, çeşitliliği artıracak yerde, biri birleriyle rekabette bulan fırıncıların başvurduğu yöntemin, ekmeğin gramajı ve kalitesine olumsuz etki edip-etmediği konularını akıllara getirdi.
Ekmeğin maliyetinin, un ve diğer girdi fiyatlarının göz önünde tutulmasıyla çok kolay hesap edildiğini belirten fırıncılar, rakamları alt alta yazıyor, topluyor, bölüyor “bir ekmeğin maliyeti 1 lira 10 kuruşa geliyor” diyorlar.
FIRINCILAR ODASI HER ŞEYİ BİLİYOR
Hali hazırda bir çuval unu 120-130 liradan aldıklarını, her bir çuvaldan da aşağı-yukarı 300 kadar ekmek üretildiğini kaydeden fırıncılar, ekmeğin kaça malolduğunu bilen Fırıncılar Odası’nın, yaşanan sorun ve sıkıntılara seyirci kalmasına bir anlam veremediklerini söylediler.
SIKI DENETİM YAPILMALI
Erzurum’da çok sayıda fırının ruhsatı olmadan üretim yaptığını, bu işin takipçisi olması gereken belediyelerin de “göstermelik” denetimlerle işi savuşturduğunu, yaşanan haksız rekabetin dürüst esnafın işini zorlaştırdığını öne süren fırıncılar, “Erzurum’da ekmek sektöründe yaşanılanların adaletle bağdaşır bir yanı ne yazık ki yok. Olan kanuna, tüzüğe, yönetmeliğe göre hareket eden esnafa oluyor” diye yakınıyorlar.
ŞARTLAR EŞİT OLMALI
Kimsenin zararına satışlarla uzun süre ayakta kalamayacağına dikkati çeken fırıncılar, “Erzurum’da ekmeğin öncelikle ve özellikle kalitesine bakmak gerekiyor. Maliyetler ortada. Bir lira, hatta bir lira 10 kuruşa malolan bir ekmek, nasıl olur da 75 kuruşa, hatta 60 kuruşa satılır? Şubat ayında Erzurum’da 50 kuruşa ekmek satıldığını herkes biliyor. Bu şehirde esnaf odaları var, bu şehirde Ticaret ve Sanayi Odası (ETSO) var, bu şehirde üniversiteler, bu şehirde iktisatçılar, bu şehirde belediyeler var. Hiç kimse serbest piyasa koşulları hüküm sürüyor demez, diyemez. Önce üretimde şartları eşitlemek, sonra rekabet koşullarını belirlemek gerekir” dediler. erzhaber