DEFİNECİLER TAHRİP ETTİ, DEVLET YENİDEN YAPIYOR

DEFİNECİLERİN kısa yoldan zengin olma hayalleri ile acımasızca kazma vurduğu ve çoğu yerini tahrip ettiği tarihi Karaz Köprütsü, restorasyona alındı.
Dördüncü Murat’ın 1635 yılında Revan seferine giderken yaptırdığı; 8 kemerli, 35 metre uzunluğunda ve 6 metre genişliğindeki Karaz Köprüsü, dedektörlü definecilerin kaçak kazıları ile harabeye döndü. Erzurum Havalimanı yakınında, merkez Aziziye ilçesine bağlı Kahramanlar Mahallesi’nin ulaşımını sağlayan taşköprü ve çevresinde, defineciler “hayale kazma vururken”, bir muazzam tarihi köprüyü de tahrip etmeyi başardılar.
EFSANEYE İNANIYORLAR
8 kemerli köprünün yanında tarlası bulunan Doğu Anadolu Tarımsal Üreticiler ve Besiciler Birliği Başkanı Nazmi Ilıcalı’nın “Köprüler yapılırken, onarımları için bir ayağına bir miktar altın konulduğu yönünde efsaneler anlatılıyor. Yıllardan beri bu efsaneye inananlar, tarihi köprüleri, çeşmeleri delik deşik etti. Köprünün iki ayağında iş makineleri ile kazı yapılmış. Adam boyu çukurlar açılmış. Bunlara ‘dur’ diyecek kimse yok mu?” dedi ve şöyle devam etti:
TAŞLARI GÖREN İŞARET SANIYOR
“Köprünün ilk onarımını yapan müteahhit, o höyükten çıkan üzerinde hayvan motifleri bulunan taşları kullandı. Hayvan motifli taşları görenler de bunları işaret sandı. ‘Köprüde altın var’ iddiaları üzerine defineciler Karaz’a hücum etti. Taşı sökerken altın çıkacağını düşündüler ama hiç bir şey çıkmadı. Köprü de harabeye döndü. Yapılan haberlerden sonra Karayolları Genel Müdürlüğü tarafından bu köprü ihale edildi. Bölgede aynı mimariye sahip toplam üç köprü onarıma alındı. Köprünün onarım çalışmaları 3 yıl içinde tamamlanacak. İnşallah bu köprü aslına uygun olarak yeniden onarılır. Karaz Köprüsü de hayata tutunmuş olur.”
Ilıcalı’nın konuyu gündeme taşımasından bir süre sonra, Karayolları Genel Müdürlüğü tarafından ulaşıma kapatılan tarihi köprüde restorasyon çalışmaları başlatıldı.