DDY’NİN HER ŞEYİ VAR, SADECE YOLCUSU YOK!

ERZURUM‘un yıllardan beri şehirlerarası ulaşımına ciddi katkılar yapan, bu arada banliyö seferleri ile ilçelerarası yolcu taşımacılığında da vatandaşa daha ekonomik yolculuk yapma imkanı sunan Devlet Demir Yolları (DDY), artık ilgi görmüyor.
Gelişen teknolojiye ayak uyduramayan ve hem hava ve hem de kara taşımacılığı karşısında yenik düşen DDY’nin, Doğu insanını umursamaz bir tavır takınması ise üzüntüyle karşılanıyor.
Şehrin merkezinde kalan gösterişli gar binası ve sahip olduğu depolarının yanında binlerce metrekare arazisi ile Erzurum’un “en varlıklı” kamu kuruluşu olarak görülen DDY’nin ne yaptığının, hangi hizmetleri yöre insanına kazandırdığının açıklanması isteniyor.
SADECE İKİ SEFER OLUR MU?
Günde Erzurum’a “sadece iki tren seferi” yapıldığının öğrenilmesi herkesi şaşkına çevirdi.
Konuyla ilgili olarak bilgisine başvurduğumuz bir yetkili, “Günde biri geliş, biri de gidiş olmak üzere iki yolcu treni Erzurum’dan geçerek Kars’a gidiyor, dönüşte de Kars’tan kalkan Doğu Ekspresi, yine burada duruyor, yolcularını alıyor ve Ankara’ya doğru hareket ediyor” dedi.
Öğle saatlerinde karşılıklı gerçekleşen iki seferden sonra, adeta “ölüm sessizliği”ne bürünen DDY İstasyonu’na yük trenlerinin gelip-gelmediğinin, geliyorlarsa, hangi illerden ne tür yükleri Erzurum’a, tonunu kaç liraya taşıdıklarının açıklanması istendi.
Ulaşım konusunda önemli bir isim olan Erzurum Milletvekili Prof. Dr. Mustafa Ilıcalı’yı bu anlamda bilgi vermeye, aynı zamanda da Erzurum Tren İstasyonu’na sahip çıkmaya çağıran vatandaşlar, şunları söylediler:
EKONOMİK DEĞERİ ÇOK YÜKSEK
“-Erzurum Tren İstasyonu, kentin giderek aşağılara doğru büyümesi nedeniyle merkezde kaldı. Sahip olduğu binlerce metrekare arsa ve arazileri ile sadece Erzurum’un değil, ülkenin çok değerli kuruluşlarından birisi haline gelen Erzurum İstasyonu’na acaba günde kaç yolcu geliyor, kaç yolcu gidiyor. Çevre düzeni ve temizliğinin hiçe sayıldığı istasyon, belli saatlerden sonra korku filmlerinin çevrileceği stüdyoları andırır hale geliyor. Bir zamanlar Aşkale’den, Pasinler’e ve Horasan’a kadar, güzergahtaki ilçelere banilyö seferleri olan, yük taşımacılığında da ekonomik olduğu için tercih edilen DDY, acaba şimdi ne işe yarıyor? Çağın gerisinde kalan hizmet anlayışı ile hareket eden DDY Erzurum Gar Müdürlüğü’nde kaç amir, memur ve işçi bulunuyor? Personel yeterli mi? Yeterli ise, neden hizmete kalite getirilemiyor, yetersizse neden eleman takviyesi yapılmıyor?”
KAPLUMBAĞALAR İLE YARIŞAN BİR DDY’MİZ VAR
Kurban Bayramı tatili nedeniyle iç hareketliliğin en üst seviyeye çıktığı, çoğu il ve ilçede ulaşımın tıkandığı günümüzde bile, tren yolculuğunun tercih edilmemesinin iyi değerlendirilmesi gerektiğini bildiren vatandaşlar, “Başbakan Erzincanlı, Ulaştırma Bakanı Karslı. Bizim de bir milletvekilimiz Başbakan Yardımcısı, bir başkası ulaşım konusunda deneyim sahibi bir insan. Hal böyleyken, bölgenin demiryolu ulaşımının kaplumbağalar ile yarışıyor olması, acaba nasıl yorumlanır? Bunu da onlara sormak gerekir. Bu sorun ancak bölgemize hızlı tren hattının döşenmesi ve trenlerin sefere konması ile mümkün olabilir. Acaba Erzurum’a hızlı tren gelir mi, gelirse ne zaman gelir, bilmek istiyoruz” diye konuştular. erzhaber