DAĞLARIN ARASINDA NELER VAR NELER!

DÖNEMİNİN en ünlü tarihçi ve araştırmacılarından olan, Erzurum ile ilgili araştırmaları da günümüzde halen daha güncelliğini koruyan İbrahim Hakkı Konyalı’yı bile sahip olduğu kültürel değer ve varlıkları ile şaşırtan Erzurum’un, yapılan yıkım ve kıyımlara rağmen, hemen her köşesinden bir değer fışkırıyor.
Asli işi öğretmenlik olan ve özel bir dersanede görev yapan, bu arada tarihe ve kalıntılara duyduğu ilgiden dolayı arkeoloji eğitimi de almaya başlayan Ömer Faruk Kızılkaya, dağ, taş dolaşmaya ve kendi imkanları ile Erzurum’un değerlerine ışık tutmaya devam ediyor.
DAĞLARIN ARASINDA ŞAŞIRTAN KÖPRÜ
Geçtiğimiz yıllarda tespit ettiği tarihi değerleri ülke gündemine taşıyan Ömer Faruk Kızılkaya, bu defa da Aşkale’nin dağları arasına sıkışmış vadilerde, vatandaş tarafından hayvan barınağı olarak kullanılan tahminen bin yaşlarında bir kervansaray kalıntısı ile, aynı yörede restorasyonu yeni tamamlanmış, çıkmaz sokağın başında bir köprüye rastlayınca, “Bunlar da ne, neden Ruslar tarafından yaptırıldığı söylenen köprü burada yapılmış. Ruslar’ın bu bölgede demiryolu yaptığı ve çok değerli madenlerimizi, kömürümüzü ve hatta petrolümüzü ülkelerine taşıdıkları belirtiliyor. Elde ettiğimiz bilgi ve bulgular, bu coğrafyanın bilim insanları ve uzmanlar tarafından ciddiyetle araştırılması gerçeğini bize anlatıyor” dedi.
KEŞİF GEZİLERİ SÜRÜYOR
Erzurum Değerli Taşlar Derneği’nde birlikte çalıştığı arkadaşı Oğuzhan Türk ile birlikte Aşkale’nin Yeniköy güzergahındaki köylerde keşif gezisi yapan Ömer Faruk Kızılkaya, “Aşkale’nin Hacıbekir Köyü’nde, günümüze kadar ayakta kalmayı başarmış, vatandaşlar tarafından hayvan barınağı olarak kullanılar bir kervansaray kalıntısı karşımıza çıktı. Bu kervansaray, o yerde niye var, neden yapılmış? Belli ki buradan zamanında kuşlar da uçmuş, kervanlar da geçmiş” diye konuştu.
İYİ Kİ SAHİP ÇIKMIŞLAR
Kervansarayın Selçuklu dönemine ait olduğunu tahmin ettiklerini kaydeden Ömer Faruk Kızılkaya, şöyle konuştu:
“İyi ki köylüler, hayvan barınağı olarak da olsa buraları kullanmış da sahip çıkmışlar. Kervansarayın ayakta kalan kalıntıları, bilim insanlarına önemli bir malzeme olabilir. Biz, bu değerlere sahip çıkan köylülerimize teşekkür ettik. Ermeniler tarafından her türlü oyunun tezgahlandığı, tuzakların kurulduğu bu bölgelere sahip çıkılması gerekiyor.” erzhaber