Dolar 34,1870
Euro 37,0855
Altın 2.978,61
BİST 9.002,34
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Erzurum 5°C
Hafif Yağmurlu
Erzurum
5°C
Hafif Yağmurlu
Cts 7°C
Paz 6°C
Pts 7°C
Sal 11°C

CENGİZ ALYILMAZ ÖDÜLE DOYMUYOR

CENGİZ ALYILMAZ ÖDÜLE DOYMUYOR
4 Ekim 2024 04:58

ATATÜRK Üniversitesi’nin sahip çıkmadığı ve gitmesine adeta göz yumduğu Prof. Dr. Cengiz Alyılmaz, ödüle doymuyor. Halen Bursa Uludağ Üniversitesi’nde (BUÜ) görev yapan ve ülkemizin yetiştirdiği önemli Türkologlar’ın başında gelen Prof. Dr. Cengiz Alyılmaz, bu defa da Türk Dilinin Geliştirilmesi’ne yönelik katkılarından dolayı ödüle layık görüldü.

Türk Dil Kurumu (TDK) tarafından düzenlenen 10. Uluslararası Türk Dili Kurultayının açılış töreni, Ankara’daki Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu’nda yapıldı.

Türk dünyasından çok sayıda önemli katılımcının hazır bulunduğu programda “2024 Yılı Türk Diline Hizmet Ödülleri” de sahiplerini buldu.

KÜSTÜRDÜ VE KAÇIRTTILAR

“Aşımı, işimi, eşimi Erzurum’da buldum” diyecek kadar vefalı olan, ancak bilimsel çalışma ve araştırmalarına yeterli destek verilmediği üniversite yönetimi tarafından küstürülen Cengiz Alyılmaz, bin bir emekle oluşturduğu müzeyi andıran Kâzım Karabekir Fakültesi’ndeki çalışma odasını ve kurduğu Teke Grubu‘nu dağıtarak yıllarca hizmet verdiği Atatürk Üniversitesi’ne veda etmiş, Bursa Uludağ Üniversitesi’ne yelken açmıştı.

Çalışmalarıyla takdir toplayan, özellikle Türk Cumhuriyetleri’nde cumhurbaşkanları düzeyinde tanınan BUÜ Fen-Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Cengiz Alyılmaz, bu defa da Türk dilinin hem tarihî ve hem de çağdaş dönemleri ile ilgili sorunlarına ışık tutan çalışmalarından dolayı “2024 Yılı Türk Dili Hizmet Ödülü” verilen isimler arasında gösterildi.

Kazakistan Cumhuriyeti Halkaralık Kazak Tili Akademiyası (Uluslararası Kazak Dili Akademisi) tarafından 2024 yılı içerisinde “Ana Dil Onur Madalyası”na ve Kosova Cumhuriyeti Priştine Üniversitesi Filoloji Fakültesi tarafından “Yılın Bilim Adamı Ödülü”ne de layık görülen Prof. Dr. Cengiz Alyızmaz’a,  BUÜ Fen-Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Bilgen Osman tarafından da teşekkür belgesi takdim edildi.

CENGİZ ALYILMAZ KİMDİR

Halen Bursa Uludağ Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü ‘nde görev yapan Türkolog Prof. Dr. Cengiz Alyılmaz, 11 Nisan 1966 yılında Kars’te doğdu, ilk ve ortaöğrenimini aynı ilde tamamladı.

Atatürk Üniver­sitesi Fen Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebi­yatı Bölümü’nden 1986 yılında mezun olan Alyılmaz, 1987 yılında Atatürk Üniversitesi Kâzım Karabekir Eğitim Fakültesi TDE Eğitimi Bölümü’ne Araştırma Görevlisi olarak atandı.

Latifî Tezkiresinin Sentaks Yönün­den İncelenmesi (1988) teziyle yüksek lisansını, Orhun Yazıtlarında Söz Dizimi(1994) adlı teziyle de doktorasını tamamlayan Cengiz Alyılmaz, doktora öğre­nimi sırasında Türk Cumhuriyetleri’nde bilimsel araştırmalar yaptı, bazı Türk şivelerinin askerî terminoloji sözlüklerini hazırladı.

Moğolistan’daki Türk Yazıtların’ı kurtarmak, Ötüken Türk Kültür ve Medeniyeti’ni ortaya çıkarmak amacıyla başlatılan, Türk İşbirli­ği ve Kalkınma Ajansı tarafından yürütülen Mo­ğolistan’daki Türk Anıtları Projesinde epigrafya grup başkanı olarak görev yapan Alyılmaz, Prof. Dr. Osman F. Sertkaya ile birlikte Türk Dil Kurumu tarafından yürütülen “Göktürk (Runik) Yazılı Belge Yazıt ve Anıtların Albümü Projesi” kapsamında Moğolistan‘daki Eski Türk Yazıtları‘nın albümünü hazırladı.

Cengiz Alyılmaz, kendisi gibi bir bilim insanı olan Semra hanım ile evlidir.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.