BAHÇELERDE HAFTALAR SONRA İLK CUMA

KORONAVİRÜS salgınının patlak verip, dünyayı tehdit eder hale gelmesiyle birlikte alınan önlemler çerçevesinde camilerde uygulanan toplu namaz yasağı, bugünden itibaren kalktı.
İstanbul’un fetih tarihine de denk gelen 29 Mayıs’ta, il ve ilçe müftülükleri tarafından belirlenen camilere akın eden vatandaşlar, belirlenen kurallar çerçevesinde ilk cuma namazlarını haftalar sonra genellikle de bahçelerde ve spor alanlarında kıldılar.
781 NOKTADA NAMAZ KILINDI
İçişleri Bakanlığı tarafından yayınlanan genelge doğrultusunda hazırlıklarını birkaç gün öncesinden başlatan cami görevlileri, cemaatin kurallara uygun hareket etmesi için ellerinden gelen gayreti gösterdiler.
Yakutiye, Palandöken ve Aziziye Belediyeleri’nin de hazırlıklara, maske, seccade ve dezenfektan malzemeleri ve çevre düzenlemesi ile katkı yaptığı yasak sonrası ilk cuma gününde, 781 noktada namazlar eda edildi.
BAŞKAN SUNAR SECCADE DAĞITTI
Yasak sonrası ilk cumayı Solakzade Camii’nde kılan Palandöken Belediye Başkanı Muhammet Sunar, cemaate seccade dağıttı.
Aynı uygulama Ulucami Karşısı’nda namaz için hazırlanan parkta gerçekleşti. Burada da Yakutiye Belediyesi tarafından yaptırılan 10 bin adet seccade, vatandaşlar tarafından adeta kapışıldı.
AZAMİ GAYRET GÖSTERDİLER
Erzurum’un tarihi camileri ve tarihi mekanları başta olmak üzere Atatürk Üniversitesi Merkez Camii’nde de görevliler, haftalar sonra cuma namazı kılmak için camiye akın eden vatandaşlara yer gösterme noktasında yardımcı oldu, düzenin korunması, safların belli aralıklarla ve düzgün tutulması için uğraş verdiler.
AĞAÇ GÖLGELERİNE SIĞINDILAR
Havanın sıcak oluşundan ve kızgın güneşten korunmak için, ağaç gölgelerine yoğunlaşan vatandaşlar, hayatlarında ilk defa böyle bir cuma namazı kılıyor olmanın garipliğini yaşadılar.
BİR İLK BÖYLE YAŞANDI
Özellikle cuma günleri ve özel kandil gecelerinde, yaşanan kalabalık ve yoğunluk nedeniyle son cemaat yerinde, cami önlerinde, bahçelerde namaz kılmaya alışkın olan vatandaşlar, ilk defa cami imamını da bahçede gördü, hutbesini dinledi, ardından namaz kıldılar.
CUMA MUTLULUĞU
Virüs belasının bir an önce ülkemizi ve dünyayı terk etmesi, dolayısıyla hayatın normale dönmesi için, güne özel olarak yaptırılan minber ve mihrap önlerinde dua eden vatandaşlar, sonraki yıllarda “böyle bir cuma namazı biz de kılmıştık” diyebilecekleri bir anı edinmiş, en azından haftalar sonra da olsa bir cuma namazı kılmış olmanın mutluluğu içinde ev ve işyerlerine döndüler. erzhaber