BÜYÜKŞEHİR’DEN ÇEŞME MÜJDESİ

ŞEHİR kültürünün önemli parçalarından olan, ancak bakımsızlık ve ilgisizlik nedeniyle “tarihi emanet” olma özelliklerini kaybeden, dolayısıyla trajik bir görünüme bürünen Erzurum Çeşmeleri’ne neşter atılıyor. Büyükşehir Belediyesi Etüd Projele Daire Başkan’ı Mustafa Aygün, “İşte kültürümüzün dokunaklı hali; Çeşme Trajedisi” başlığıyla gündeme taşıdığımız habere yönelik “sevindiren” bir gelişmeyi bizimle paylaştı, “Tarihi eser tescilli 18 çeşmeye müdahale edecek, hepsini orijinallerine uygun şekilde yerinde restore ederek o kültürün kaybolmasına izin vermeyeceğiz” dedi.
GÖZDEN DÜŞTÜLER
Bir zamanlar halkın içme suyu ihtiyacını karşıladığı, ancak zaman içinde şehir şebeke suyunun evlerde kullanılmaya başlamasıyla birlikte önemini kaybeden ve gözden düşen, yerel yönetimlerin ilgisizliğinden dolayı çoğu viraneye dönen, hatta çoğu yıkılan ve yok edilen tarihi sokak çeşmeleri ile ilgili yaptığımız, sosyal medyada yankılanan, çok sayıda insanın üzüntülerini dile getirdiği haberimize yönelik olarak yapılan açıklama, kuruyan, kırılan umutlarımızı diriltmeye ve yeşertmeye yetti.
ÇALIŞMA BAŞLATILDI
Erzurum’un tarihi çeşmeleriyle ilgili bir çalıma başlattıklarını belirten Büyükşehir Belediyesi Etüd Projele Daire Başkan’ı Mustafa Aygün, herhangi bir yasal engeli, özel mülkiyet durumu bulunmayan tarihi eser tescilli 18 sokak çeşmesinden 16’sını yerinde restore ettireceklerini, iki tarihi çeşmeden birini Lalapaşa Cami’nin bahçesine, bir diğerini de Erzurum Kalesi’nin yanına taşıyacaklarını açıkladı.
Hali hazırda tarihi eser tescilli 28 çeşme bulunduğunu, bu çeşmelerden yasal anlamda sorunu, sıkıntısı bulunmayan 18 çeşmeye müdahale edeceklerini kaydeden Daire Başkan’ı Aygün, çeşmelerin restorasyonu ile Büyükşehir Belediye Başkan’ı Mehmet Sekmen’in de yakından ilgilendiğini hatırlattı.
Erzurum çeşmelerinden bir bölümü, ESKİ’nin önceki Genel Müdürü Vahit Kılınboz zamanında gerçekleştirilen operasyonlarla kurtarılmiş, kimi Ulu Cami’nin yanına, kimi Köşk Aile Çay Bahçesi’ne, kimi Atatürk Üniversitesi Kampusü’ne taşınarak yok olmaktan kurtarılmış, yine aynı kurum marifetiyle bir de kitap bastırılmıştı. erzhaber