BU TÜRBE ERZURUM’A YAKIŞIYOR MU?

NARMANLI Mahallesi’nde, Narmanlı Camii’nin arkasında, toprak damı çökmüş evlerin arasına sıkışıp kalan Ahi Toman Baba Türbesi, Erzurum’un yüzünü kızartıyor.
Öncülüğünü Esnaf ve Sanatkârları Birliği’nin yaptığı, sadece yılda bir defa kutlanan Ahilik Haftası etkinliklerinde akıllara gelen Ahi Toman Baba Türbesi’ne, erzurumdanhaberler olarak çok zor şartlar altında objektifimizi çevirdik ve ilk defa daha yakından görüntüleyebildik.
Özel bir mülkiyetin bahçesinde yer alan, mevcut haliyle girişi bulunmayan, “kör bir kuyu” haline getirilmiş, kapı ve pencerelerinin ön tarafında yapılan binalar nedeniyle taşlarla örüldüğü görülen, üst kısmının bir bölümü yıkılmış, önlem amaçlı olarak tel örgülerle kapalı türbenin çöplüğe dönüşmüş hali yürek burktu.
GÖSTERMELİK KUTLAMALAR
Her yıl kutlanılan Ahilik Haftası’nda yaptığı konuşmalarda genel olarak aynı sözleri tekrarlayan Erzurum Esnaf ve Sanatkârları Birliği Başkanı Rasim Fırat, Ahi Toman Baba Türbesi’nin gün yüzüne çıkartılması istemiş, konuyu birer yıl aralıklarla da olsa dile getirmiş, ancak konuyla ilgili bir arpa boyu yol alınamadığı gibi, türbe de ilgisizlik ve bakımsızlıktan her yıl biraz daha köhne hale geldi.
MEZARIN İŞTE SON HALİ
Müslümanların, inançları gereği saygı duyduğu, temizliğine özen gösterdiği, üzerine basmamaya dikkat ettiği, başta cuma günlerinde olmak üzere arefe ve bayramlarda ziyaret ettiği mezarların aksine, Ahi Toman Baba Türbesi’nin çöplüğü andıran halinin düzeltilmesini bekleyen vatandaşlar, şehri yönetenleri göreve çağırdılar.
ÇURUDA KALDI
Erzurumlu Tarihçi Muzaffer Taşyürek, Ahi Toman Baba Mezarı ile ilgili olarak önceki yıllarda şunları yazmıştı:
“- Ahi Toman Baba’nın mezarı Narmanlı Mahallesi Dere Sokağı 9 numaralı evin bahçesindedir.
Türbeyi her tarafından evler sarmış adeta yutmuştur. Mahruti kısmı yıkılan türbe çukurda kalmıştır. Türbe Mehdi Abbas Kümbeti’ne benzer. İçinde dört sanduka vardır. İkisi küçük ve Selçuk tarzında taştandır. Birisinin üstünde Ayetel Kürsi yazılıdır. Adını ve vefat tarihini gösteren kısımlar okunamaz hale gelmiştir.
Türbenin hiçbir yerinde yapanı, yaptıranı ve burada yatanları gösteren kitabe yoktur.
Ev sahibi ve yaşlılar buranın Ahi Baba Türbesi olduğunu söylediler. Ahi bir ad değil, burada yatanın içtimai yardım teşekkülü olan ahiliğe mensupluğunu gösteren bir vasıftır.”