ATATÜRK ANITI BAKIN NE HALE GELDİ

ERZURUM‘un sembol eserlerinden, Kültür ve Tabiat Varlıkları Kurulu tarafından tescil edilmiş Havuzbaşı’ndaki Atatürk Anıtı’nın siyah, soba boyasını andırır bir malzemeyle boyanması görenleri şaşkına çevirdi.
BU KADAR DA OLMAZ
Cumhuriyet, Paşalar, Hastaneler ve Yönetim Caddeleri’nin kesişme noktasında bulunan, Erzurum Kongresi’nin 46. yıldönümü nedeniyle 23 Temmuz 1965’te törenle açılan Havuzbaşı’ndaki Atatürk Anıtı’nın “temizlik” adı altında siyah boya ile boyanması, çoğu kişiye “bu kadar da olmaz, olamaz” dedirtti.
ANIT ÖZELLİĞİNİ KAYBETTİ
Bronz bir malzemeden yapılan rölyef ve anıta özelliğini kaybettiren boya işi, Kültür ve Tabiat Varlıkları Koruma Kurulu’nu ayaklandırdı.
Anıtın siyah bir boya ile boyandığı haberi üzerine harekete geçen kurul üyelerinin, tescilli esere kimin, neden ve hangi hakla müdahale ettiğinin araştırılmasını istedikleri öğrenildi.
İZİN ALINMALIYDI
Tescilli bir esere, ancak Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu’ndan izin alınarak müdahalede bulunulabileceğini ve asla boyama işleminin yapılamayacağını belirten ilgililer, işin mahkemeye kadar varabileceğini kaydettiler.
1965 YILINDA, TEMMUZ AYINDA AÇILDI
isteataturk.com sitesinde yer alan bilgilere göre, aslen Nevşehir’li olan Mimar Hakkı Armutlu (1912 – 2006) tarafından yapılan Atatürk Anıtı, meydandaki havuzun kenarında 2.00 x 13.50 m. ölçüsünde bir kaide üzerinde bulunmaktadır.
Bu kaidede Atatürk’ün Erzurum Kongresi’nde 54 delegeye yaptığı konuşmayı açıklayan kabartma bir rölyef yapılmıştır.
Bunun üzerine de Atatürk’ün 3,50 m. yüksekliğinde bir heykeli oturtulmuştur.
Bu heykelde Atatürk askeri üniforması ile bir elinde kılıç tutarken, diğer elinde de Sevr Antlaşması’nı buruşturmaktadır. erzhaber