ABDURRAHİM ŞERİF BEYGU HAZİNESİNE NASIL ULAŞILDI

İŞTE BİRİNCİ AĞIZDAN O SERÜVENİN KISA HİKAYESİ
ERZURUM kültürü açısından önemli bir yere ve değere sahip Abdurrahim Şerif Beygu’nun kızı Türkan Beygu Oğuzertem ile söyleşi yapan İstanbul Erzurumlular Vakfı Yönetim Kurulu Üyesi Neslihan Arzu Keteci, söyleşi sayesinde inanılmaz bir kültür hazinesine ulaştı. Abdurrahim Şerif Beygu’ya ait yazı, belge, dergi, fotoğraf türü yüzlerce dokümandan oluşan arşivi, kızı Türkan Öğretmen’in kendisine “değerlendirilsin” diye emanet ettiğini belirten Keteci, paha biçilemez o kültür hazinesini nasıl teslim aldığını ve sonrasında yaşanan süreci erzurumdanhaberler.com için yazdı.
ELMALI YÖNLENDİRDİ
Abdurrahim Şerif Beygu’nun hayattaki tek kızı olan Türkân Beygu Oğuzertem ile bir söyleşi yapması için, Beyazşehir Dergisi Yayın Yönetmenliği’ne getirilen Naci Elmalı tarafından yönlendirildiğini hatırlatan Neslihan Arzu Keteci, bu yönlendirmenin, kendisini Erzurum açısından çok değerli olduğuna inandığı kültür hazinesine ulaşmada önemli rol oynadığını hatırlattı.
Söyleşi yapmak amacıyla Heybeliada’ya gittiğini ve Türkân Beygu Oğuzertem ile evinde yaptığı görüşmelerde oldukça duygusal anlar yaşandığını kaydeden Keteci, Abdurrahim Şerif Beygu’ya ait çok kapsamlı bir arşvin evde bulunduğunu ve kendisine istediği takdirde verilebileceğini duyduğunda çok sevindiğini söyledi.
YÜZLERCE BELGE VAR
Aile tarafından kendisine teslim edilen arşivi, düzenlemek ve tasnif etmek amacıyla bir depoya kaldırdıklarını belirten Keteci, bu kapsamlı hazinenin, Erzurum’a kazandırılmasının çok daha doğru olacağını düşündüğünü belirtti.
Arşiv ile ilgili tasnif ve düzenleme çalışmalarına başladıklarını, çalışmaların da halen devam ettiğini belirten Keteci; bu çalışmaları Marmara Üniversitesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç .Dr. Selman Can ve Araştırmacı- Yazar Alparslan Kotan ile birlikte yürüttüklerini vurguladı.
BİR YAZI DA ALPARSLAN KOTAN YAZDI
Söyleşinin yayınlandığı Beyazşehir Dergisi’nde, konuya ilişkin bir yazı da Alparslan Kotan imzası ile yayınlandı. Yazıda, Ünlü Tarihçi ve Muallim Abdurrahim Şerif Beygu’nun evrak-ı metrukesinin ortaya çıkarılma süreci ve sonrasında yaşanılan gelişmeler ifade edildi.
Beygu Arşivi’nin ortaya çıkarılmasında ve Erzurum’a kazandırılmasında Naci Elmalı’nın yönlendirilmesinin yanında, İstanbul’da yaşadığı bilinen Abdurrahim Şerif Beygu’nun kızı Türkân Beygu Oğuzertem’in adresini temin etmede ve kendisine ulaşmada da Neslihan Arzu Keteci’nin gayretinin bulunduğunu belirten Kotan, yazısında, ailenin bulunması hususunda ilk ışıkları yakan Ahmet Fidan’ın katkılarının da unutulmaması gerektiğini kaydetti.
BİR MÜZE VE KÜTÜPHANE ŞART
Çok önemli bulduğu Beygu Arşivi’nin, nasıl değerlendirilmesi noktasındaki görüş ve önerilerini de kamuoyu ile paylaşan Kotan, Erzurum’un şehir tarihine ve kültürüne ilişkin, kişisel arşivleri bünyesinde toparlayabilecek profesyonel ve kurumsal bir kuruluşa sahip olmadığına dikkat çekti.
Kotan ayrıca, Abdurrahim Şerif Beygu arşivinin arzu edilen profesyonel ve kurumsal kimliklerin Erzurum’da tesis edilmesi adına, fırsat olarak görülmesi gerektiğini özellikle vurguladı ve bu anlamda, Abdurrahim Şerif Beygu Tarih Müze Kütüphanesi Projesi’nin Erzurum kültür birikimi için çok önemli bir kazanç olacağını sözlerine ekledi.