BU GELENEK UNUTULMASIN!

RAMAZAN ya da Kurban Bayramı’nın bir gün öncesi arefe günüdür.
Arefe günü Erzurum’da çok farklı kutlanır. Çocuklar o günün ne anmala geldiğini, kapıları tıklatıp, “abla arafalığımı veeer” diye bağırıp, hissettirirler büyüklere.
Günler öncesinden bayram hazırlığına başlayan insanlar, arefe günü arafalık dağıtmak üzere kabuklu fıstık, fındık, ceviz alır, günü geldiğinde de kapılarına dayanan çocukların torbalarına o yemişlerden avuç avuç doldururlar.
Son yıllarda arafalık toplayan çocuk sayısında gözle görülür bir azalma yaşandığını belirten duyarlı insanlar, çocukların eline torba veya poşet tutuşturulup, arafalık toplamaya gönderilmesini istiyor, “Bu önemli gelenek kaybolmasın” diye konuşuyorlar.
Arafalık toplama işinin, Erzurum’u özellikli hale getiren çok önemli bir gelenek olduğunu belirten kültür adamları, “Arafalık toplayan çocuklara başka şehirlerde rastlanır mı, bilemiyoruz. Arafalık, paylaşımın ve avuç avuç sevgi ve şefkat dağıtmanın bir başka adıdır” diyor, hemen herkesi çocuklarını, torunlarını arafalık toplamaları için teşvik etmeye çağırıyorlar. erzhaber