ERZURUM TÜMÜYLE SAKİN ŞEHİR!

BUGÜN koronavirüs belasıyla en çok uğraşan ülkelerin başında gelen İtalyanlar’ın turizmde literatüre kazandırdığı “sakin, sessiz şehir cittaslow” kavramı; yaşanan salgının tüm dünyayı “sakin ve sessiz” hale getirmesi nedeniyle özelliğini kaybetti.
Ülkemizden; aralarında Uzundere’nin de bulunduğu 10’u aşkın ilçenin dahil olduğu “sakin şehirler” listesi, koronavirüs salgını yüzünden “hükümsüz” kaldı.
HAYALET ŞEHİR
Salgının dünyada etkisini göstermesiyle birlikte alınan önlemler çerçevesinde okulların, üniversiteler dahil tümüyle tatil edilmesi; sonrasında maçların ertelenmesi, devlet dairelerinde çalışma usullerinin yeniden belirlenmesi, hamileler ve yaşlıların izinli sayılması, eğlence yerlerinin, kahvelerin, pastanelerin, hamamların, berberlerin kapatılması gibi önlemlerin yanında, 65 yaş ve üstü insanlara getirilen sokağa çıkma yasağı, kent merkezlerini “hayalet şehir”e dönüştürdü.
Erzurum’da da yasak kapsamına giren başta Atatürk Üniversitesi ve ETÜ kampüsleri ile hastaneler başta olmak üzere, alışveriş merkezleri, yalnızlığa ve sessizliğe bürünürken, vatandaşın, alınan kararlara uymak için gösterdiği gayret ve kararlılık da gözlerden kaçmıyor.
HER TARAF BOŞ
Atatürk Üniversitesi Kampüsü, tarihinde ilk defa bu aylarda, eğitimin en hareketli döneminde yalnızlığa bürünürken, her gün en az 10 bin insanın giriş-çıkış yaptığı Araştırma Hastanesi’nin koridorları da boş kaldı.
Koronavirüs ile ilgili önlemlerin “en üst düzeyde” alındığı Araştırma Hastanesi’nde tüm kapılar, biri haricinde kapatıldı. Polikliniklerin girişinde görev yapan ekipler, hastaneye giren vatandaşları tek tek kontrol ediyor, vücut ısılarını ölçüyor, ellerini dezenfekte ediyorlar.
HERKES DUA EDİYOR
Erzurum ekonomisi açısından da “hayati” öneme sahip Atatürk Üniversitesi’nde yaşanan sessizlik ve ıssız görüntü, her insanın içini burkuyor. Koronavirüs belasının bir an önce son bulması adına temennide bulunan vatandaşlar, sıkıntılı dönemin uzun sürmemesi için de dua ediyorlar. erzhaber