BİRİ YETMEMİŞ, İKİNCİ CAMİYİ DE ELE GEÇİRMİŞLER

ATATÜRK Üniversitesi Kampusü’ndeki iki büyük caminin altında bulunan ve cami derneği tarafından Kültür – Eğitim adı altında faaliyet gösteren ve Kırkıncı Cemaati’ne mensubiyeti ile tanınan vakfa kiralanan kapalı alanların, büyük mücadeleler sonunda geri alınabildiği öğrenildi.
Edinilen bilgiye göre, Atatürk Üniversitesi Merkez Cami’nin altında bulunan kapalı alan, dönemin Cami Derneği Başkanı Prof. Dr. M.E.’nin tasarrufu ile Kültür ve Eğitim Vakfı’na kiralandı.
“Kur’an hizmeti yapılacak” denilerek yıllar önce vakfa kiralanan kapalı alanların yurt olarak kullanıldığı öğrenilince, Diyanet İşleri Başkanlığı, cami derneğine 2014 yılında bir yazı göndererek, işgal edilen alanların boşaltılmasını istedi.
KİRAYA VERMEK, İZNE TABİ
Gönderilen yazıda, müftülüklere bağlı camilerin sorumluluğunda bulunan yerlerin kiralanmasının izne tabi olduğu hatırlatıldı, ayrıca bir heyetle de denetim yaptırıldı.
Yapılan denetimlerde sözü edilen kapalı alanlardaki faaliyetlerin ticari amaçlı olduğu belirlendi ve faaliyetlerin durdurulması gerektiği dernek yetkililerine bildirildi.
Ancak yapılan hiçbir uyarı dikkate alınmadı.
Cami Yaptırma ve Yaşatma Derneği yetkililerinin, 15 Temmuz sonrasında derneğin parasını Bank Asya’ya yatırdığı da öğrenilince, dernek yeniden incelemeye alındı, bu arada bankadaki paraya da el konuldu.
Yapılan uyarılardan sonra, Dernek Başkanı Prof. Dr. M.E., iddiaya göre, sözü edilen mekanların tahliye edildiğini beyan etti, ama Yakutiye İlçe Müftülüğü tarafından yapılan kontrollerde bu beyanın doğru olmadığı anlaşıldı ve yeniden uyarı yapılarak, kiracı vakfın binayı tahliye etmesi gerektiği bir kez daha hatırlatıldı.
GÖREVİ KARDEŞİNE DEVRETTİ
Geçtiğimiz nisan ayında yapılan genel kurulda, ikameti İstanbul’da, işi Bingöl’de (Bingöl Üniversitesi) olan başkan M.E, görevi kardeşi A.E.’ye devretti.
Tüm bu uyarılar yapılırken, vakfın Merkez Cami’nin altındaki alanları boşaltacak yerde, yeni yaptırılan Kalem Cami’nin (Darül Fünun Cami) altındaki kapalı alanları da kiraladığı(!) anlaşıldı.
Bu arada, Atatürk Üniversitesi Güvenlik Amirliği de, yaptığı kontrollerde sözü edilen alanlarda “güvenlik zafiyeti” olduğunu belirterek, uyarılarını sıklaştırdı.
Aslında Kur’an eğitimi verildiği belirtilen, ama yurt olarak kullanılan mekanların Milli Eğitim Müdürlüğü’ne kayıtlı olmadığı ve yıllarca böyle kullanıldığı da anlaşıldı.
Atatürk Üniversitesi Rektörlüğü ve Yakutiye İlçe Müftülüğü ile Dernekler Müdürlüğü’nün yıllar süren mücadeleleri nihayet sonuç verdi ve “din eğitimi” adı altında “ticaret” yaptığı belirlenen vakıf, işgal ettiği yerleri boşaltmak zorunda kaldı. erzhaber