MÜZE DEĞİL SANKİ DARPHANE BAHÇESİ

BUGÜNE kadar hizmete vermeye başlamış olması gerekirken rötar yapan Erzurum Müzesi’nin ne zaman açılacağı merak konusu olurken, çok yüksek apartmanların arkasına gizlendiği için eleştiri alan yeni binanın çevresinin ucu sivriltilmiş, hiçbir estetik görüntüsü olmayan demir lamalarla kaplandığını görenler şaşkınlıklarını gizleyemiyor, “Bu nasıl bir estetik anlayışı” demekten kendilerini alamıyorlar.
BAHÇE KORULUĞU DEĞİL SANKİ MÜZE RAMPASI
Binası depreme dayanıklı olmadığı gerekçesiyle taşınmasına karar verilen Erzurum Müzesi için yer arayışına girilmiş, sonuçta tarihi Üç Kümbetler’in yanında, “kentsel dönüşüm artığı” binaların arkasında kalan bir alana yatırım yapılmasına karar verilmiş ve ihale yapılmıştı. Yenisi olmadığı, eskisinde de sergilenen materyaller çok önceden toplandığı için yaklaşık üç, belki dört yıl önce rafa kaldırılan, kapısı ziyaretçi trafiğine kapatılan ve müzesiz kalan Erzurum’da, bu plansızlığın, programsızlığın hesabı sorulmazken, yeni yapılan ve çuval dolusu para harcanarak yükselen yeni binanın bahçe duvarlarının füze rampası haline getirilmesi şaşkınlıkla karşılandı.
ÇAMUR DERYASININ ORTASINDA KALDI
Önünden geçen yeni yolun asfaltı olmadığı için çamur deryasının ortasında kalan, oldukça yüksek binaların arkasına düştüğü için de gözükme şansı azalan olumsuzluğu yetmiyormuş gibi, yeni müze binasının önünün her biri en az iki metreyi bulan, enli, ucu sivriltilmiş demir lamalarla korkuluk misali kapatıldığını görenler, gördüklerine bir anlam veremiyor.
Kültürün önemli bir parçası olan binanın modern görünümlü ve kullanışlı olabileceği konusunda olumlu görüş beyan eden vatandaşlar, sıra yer seçimine, hele de füze rampasını andıran bahçe düzenlemesine geldiğinde eleştirilerini ardı ardına sıralamaktan geri durmuyorlar. Bahçenin etrafına dizilen ve görünümü kesen onlarca iri, paslı lama demirlerin hangi estetik düşüncenin ürünü olduğunu çözmeye çalışan vatandaşlar, şaşkınlıklarını gizlemekte ciddi zorluk çekiyorlar. erzhaber